香港 十二處 營地 設施 比較

由細到大, 只去過設備完善的營地, 就算想去其它營地 也不知點算好, 好在現代有網絡, 隨時可查找! 就這樣找到以下這篇文章, 為了怕網上的資料忽然消失, 就引述下來作為參考!

[香港好去處] 12個香港露營地點推介(含交通資料)

今年秋風剛起,真係令人好想去親親大自然! 唔知大家有冇諗過去露營? 試想像下,喺一個無害嘅星空下,一邊煮野食,一邊吹下海風,再一邊睇下漫天星星…幾咁有「對酒當歌,人生幾何」之勢~ 可能你會覺得露營冇涼沖、冇啖好食、要就地去廁所、會有賊……而家唔係咁樣架喇~ 有啲CAMPSITE仲有沖涼設施同埋保安24小時睇住! 至於食,小編上星期去浪茄WILDCAMP煮左青口意粉同香煎羊架,同屋企煮食質素有得揮! Travel Fever 知大家可能唔係咁熟香港露營地點,特登為大家精選左12個CAMPSITES比大家參考,其實香港郊野公園唔單只係一個公園,而係大家嘅假日樂土,ENJOY IT!!

香港露營地點 02 03 1. 白臘/白腊營地

特色:
水清沙幼,座落喺地質公園旁邊,去CAMP又可以睇下地質,有士多SUPPORT,帶漏野都唔駛驚啦!

位置:
萬宜水庫萬宜路白臘村,(西 貢 東 郊 野 公 園)

交通:
巴士|94(西貢市中心至黃石碼頭)/

96R(鑽石山巴士總站至黃石碼頭)/T6(小西灣出發)

小巴|7號(西貢市中心往海下專線小巴)

於北潭涌下車,步行(需時2小時) 或轉乘的士到白腊村口,沿小路前往營地

的士|乘的士到白腊村口,沿小路前往營地 05 06 07

2. 浪茄灣營地

特色:
浪茄水清沙幼就出哂名,冇士多冇民居雖然冇得補給,但你會享受到最天然的環境,冇光害的星空

位置:
浪茄灣(西 貢 東 郊 野 公 園)

交通:
巴士|94(西貢市中心至黃石碼頭)/

96R(鑽石山巴士總站至黃石碼頭)/ 698R (小西灣出發)

小巴|7號(西貢市中心往海下專線小巴)

於北潭涌下車,步行(需時3小時) 或轉乘的士到東壩涼亭,沿麥理浩徑前往營地

的士|乘的士到東壩涼亭,沿麥理浩徑前往營地(約需30-45分鐘)08 09

3. 籮箕灣營地

特色:
沒有貝澳的熱鬧,多了寧靜的漫天星空

位置:
南大嶼郊野公園,鄰近大嶼山水口村

交通:
巴士|由東涌市中心乘11號往大澳或乘23號往昂坪巴士;或由梅窩乘1號往大澳或乘2號往昂坪巴士,在水口村站下車,沿鳳凰徑第九段逆行前往(往石壁方向),步行約25分鐘,便可抵達營地。10

4. 東龍洲營地

特色:
CAMPING 兼環島遊首選,一次過滿足哂行山露營2個願望; 船程短,返港島/九龍都得,非常方便

位置:
東龍島

交通:
在油塘三家村碼頭上船到東龍島,下船出碼頭後沿左面小路行約15分鐘到士多,士多後面沿小路上草坡,或沿指示到官方營地。船期:http://goo.gl/lycxSC11

5. 西貢灣仔西營地

特色:
全港最豪華營地;有沖涼房;有特大草地; 最岩一家大細; 每逄假日都好熱鬧,相信唔駛驚安全問題; 新手必去

位置:
西貢灣仔半島西營地

交通:
小巴|西貢碼頭乘坐7號小巴,到海下村總站下車後步行約20分鐘

街渡|星期六、日及公眾假期,黃石碼頭往灣仔及赤徑(9:50AM開始,每小時一班)12 13

6. 西貢灣仔南營地

特色:
同灣仔西一樣,全港最豪華營地;有沖涼房;有特大草地; 最岩一家大細; 每逄假日都好熱鬧,相信唔駛驚安全問題; 新手必去

位置:
西貢灣仔半島南營地

交通:
小巴|西貢碼頭乘坐7號小巴,到海下村總站下車後,沿大灘郊遊徑步行約45分鐘便可抵達營地

街渡|星期六、日及公眾假期,黃石碼頭往灣仔及赤徑(9:50AM開始,每小時一班)14

7. 水浪窩營地

特色:
交通方便,適合駕車人士; 巴士站旁邊,星期五晚放工心血來潮想去CAMP都可以去嘅地方

位置:
水浪窩(馬鞍山郊野公園)

交通:
巴士|由西貢市巴士總站中心或沙田市中心乘299號巴士,在水浪窩下車。沿旁前行,經麥理浩徑第四段起點行約20分鐘,便可抵達營地。15

8. 大灘營地

特色:
交通方便,有巴士直達

位置:
大灘 (西 貢 西 郊 野 公 園)

交通:
巴士|由西貢市巴士總站乘94號或假日及公眾假期由鑽石山巴士總站乘96R號往黃石碼頭巴士,在大灘下車。16

9. 鶴藪營地

特色:
傳統童軍/山藝必去營地,可以早少少入去起完營去行下水塘甚至行下山

位置:
鶴 藪(八 仙 嶺 郊 野 公 園)

交通:
小巴|在粉嶺港鐵站乘坐52B號往鶴藪專線小巴,於鶴藪村總站下車。沿鶴藪道往鶴藪水塘前行,步行約15分鐘,便可抵達營地。17

10. 鹹田灣營地

特色:
大浪四灣之一,水清沙幼; 有士多SUPPORT,可以揹少啲野食; 無論由西灣亭定北潭凹入去都要行山,不過行得幾辛苦,個景就有幾靚,值得架!!

位置:
西貢東郊野公園鹹田灣

交通:
北潭凹出發

巴士|94(西貢市中心至黃石碼頭)/

96R(鑽石山巴士總站至黃石碼頭)/ 698R (小西灣出發)

小巴|7號(西貢市中心往海下專線小巴)

於北潭凹下車,沿著麥理浩徑第二段往赤徑方向,經過赤徑、大浪坳,步行約2小時,便可抵達鹹田灣營地。

西灣亭出發

坐村巴/的士到西灣亭下車,沿行山徑經過呎筒坳、西灣,步行約兩小時到鹹田灣營地。18 19

11. 東平洲營地

特色:
地質公園,東平洲是香港最北及最東的小島。但交通不便,只在星期六及日先有小輪(翠華渡輪)到達; 對面就係深圳南澳。

位置:
東平洲

交通:
星期六及星期日在大埔馬料水碼頭乘搭翠華渡輪去東平洲(http://goo.gl/lycxSC)

注意事項
此處為地質公園,請各遊人要更注意保護。20 21

12. 天文公園

特色:
一路睇星一路CAMP你試過未? 天文公園係香港第一個以天文為主題的公園,園內有齊天文觀察配套,全年24小時開放,仲有保安員24小時駐守,超安全! 不過記住要申請先可以去架!
天文公園
位置:
西貢萬宜水庫西壩創興水上活動中心

交通:
巴士|94(西貢市中心至黃石碼頭)/

96R(鑽石山巴士總站至黃石碼頭)/ 城巴698R (小西灣出發至黃石碼頭)

小巴|7號(西貢市中心往海下專線小巴)/ 9號(西貢至麥理浩夫人度假村)

於北潭涌下車,再乘坐的士約十五分鐘抵達天文公園

街渡|在西貢碼頭自行安排街渡往返天文公園

的士|乘的士往返天文公園

注意事項
如需露營需事先向康文署申請 (http://www.lcsd.gov.hk/CE/Museum/Space/Astropark/astropark_intro.php)

Ref. :
[香港好去處] 12個香港露營地點推介(含交通資料)

廣告